Klockans uppkomst – armbandsuret

Det första armbandsuret kom år 1810 då Napoleons syster fick ett specialtillverkat sådant av Bréguet. Sedan, under seklet som följde, var armbandsur avsedda för kvinnor som ett slags smycke.

Det skiftade dock under första världskriget då armbandsur under den tiden blev populära bland officerare i skyttegravarna. Då behövde de ur som var mer praktiska än de för tiden populära fickuren, och snart efteråt började armbandsuren bli massproducerade till båda könen. Det var särskilt vanligt för välklädda män att bära armbandsur. Snart efteråt fick även barn tillgång till armbandsur då det tillverkades en mindre storlek med Musse Pigg-motiv.

År 1957 kom det första armbandsuret som var batteridrivet, och år 1972 kom det första digitala armbandsuret. Sedan dess har armbandsuren fortsatt sin utveckling och många modeller har kommit och gått.

Armbandsur idag

Armbandsur blir fortfarande använda av både kvinnor, män och barn, både till vardags och i finare sammanhang. Det finns även både batteridrivna, analoga och digitala varianter, och flera ikoner har uppstått under åren.

Du kan ta en titt online på utbudet som finns idag. Då får du se att både moderna och traditionella influenser finns att hitta i de flesta modeller. Då får du dessutom en klarare inblick i varför armbandsur har haft en sådan lång och konstant historia.