Olika mytologier

Mytologi ser tillbaka på ett folks eller en religions gudasagor. Själva ordet kommer från grekiskan och betyder i princip berättelse. De mest kända mytologierna är grekisk, romersk och nordisk men det finns naturligtvis flera andra. De har gemensamt att alla är positiva till och dyrkar gudar. Kommunikationen mellan människa och gud kan ske genom till exempel bön. Tron på gudar har i alla tider varit mycket betydelsefull och mycket går tillbaka till de homeriska dikterna Iliaden och Odyssén. Dessa samlingar av berättelser var förr i tiden en del av vardagen. Idag kommer vi främst i kontakt med mytologin genom konstverk och flera litterära verk och tack vare dessa lever mytologin vidare. Det finns däremot mycket kvar att utforska.

Grekisk och romersk mytologi

Den grekiska mytologin har alltid fascinerat och här möts gudar och hjältar med monster och olika väsen. I de olika berättelserna får vi lära känna de goda, de onda och de kloka. I antikens Grekland hölls både skådespel och idrottstävlingar till gudarnas ära. De olympiska spelen har ju sina rötter i antikens Grekland och hölls vart fjärde år i Olympia. Den romerska mytologin bygger både på den grekiska och etruskiska mytologin. Många gudar, halvgudar och sagoväsen finns exempelvis i både den romerska och grekiska mytologin. Många grekiska gudar gavs nya namn men var ändå inte direkta motsvarigheter, utan hade en egen kultur och historia. Den romerska mytologin är fascinerande och berättar exempelvis om Roms grundande där Romulus och Remus byggde en stad. Mer om Romersk Mytologi.

Nordisk mytologi

I Norden har det under vikingatiden funnits både asagudar, jättar och troll och många förtrollande väsen. Egentligen har dessa myter funnits redan under förkristen tid och går tillbaka till germanska myter, vilka brukar kallas asatro. De viktigaste källorna till detta är den poetiska Eddan och Snorres Edda – båda går tillbaka till 1200-talet. Tyvärr har idag många av myterna försvunnit. Förr i tiden fanns en helt annan världsbild än vad som finns idag. Detta är en anledning till varför många av myterna har försvunnit. En del lever dock kvar i böcker, filmer och spel. Mytologin fortsätter på så vis att fascinera genom känslosamma, maktlystna och både onda och goda gudar. Ett bra exempel på det är boken om Sagan om Ringen av Tolkien.

Polsk Mytologi

Polsk mytologi är en samling av myter, legender och trosuppfattningar som är kända från Polen och dess folkmagiska och kristna traditioner. Myterna och berättelserna är viktiga för förståelsen av det polska kulturella arvet och hur det har påverkat polska kulturen genom tiderna.

En av de mest kända figurerna i polsk mytologi är Baba Yaga, en häxfigur som beskrivs som en gammal kvinna med krokig näsa och skräckinjagande utseende. Hon är känd för att bo i en förbannelsens hus som vrider sig på ben och att ha makt över elementen och väderleken. Hon är också ansvarig för att hjälpa eller hindra människor i deras resor och uppdrag.

En annan viktig figur i polsk mytologi är Lech, en kung och hjälte som anses vara den första härskaren över Polen. Han är känd för sin mod och hans förmåga att leda sina män i strider. Legenden säger att Lech är den som grundade Krakow, en av Polens äldsta städer.

Polsk mytologi är också känd för sina vattensjättar, varelser som bor i sjöar och floder. Dessa varelser är vanligtvis beskrivna som vackra kvinnor med långt hår och ofta är associerade med förmågor att förföra män och att kontrollera vatten.

En annan viktig del av polsk mytologi är de många andar och väsen som är kända för att bo i naturen, såsom träd, bergen och kullarna. Dessa väsen är vanligtvis ansvariga för att skydda naturen och för att hjälpa eller hindra människor i deras resor.

Polsk mytologi är också känd för sina många berättelser om djävulen och hans kraft. Djävulen beskrivs som en ond varelse som försöker fresta människor att göra ont och han är ofta associerad med onda andar och häxkonster.